کشف سیاره ای که یک تریلیون کیلومتر با ستاره اش فاصله دارد!
یک تیم از اخترشناسان بتازگی کشف کردند سیاره غولپیکر مشکوکی که تصور میشد در فضا معلق و بدون ستاره است، عضوی از یک سیستم ستارهای بسیار دوردست است.
به گزارش دنفر، سیاره ۲MASS J2126-8140 که حدود ۱۳ برابر مشتری جرم دارد، در حقیقت در فاصله یک تریلیون کیلومتری از ستارهاش حرکت میکند که برای مقایسه باید گفت این میزان ۶۹۰۰ برابر فاصله زمین تا خورشید است. یک بار گردش کامل این سیاره حول ستاره اش با نام TYC 9486-927-1 در حدود ۹۰۰ هزار سال طول می کشد، یعنی این سیاره با توجه به سن ۴۵ میلیون ساله ی ستاره اش، تاکنون کمتر از ۵۰ بار حول آن چرخیده است.
مدار این سیاره ۱۴۰ برابر وسیعتر از مدار پلوتو است. از این فاصله، ستاره کمنور کوتوله قرمز شبیه یک ستاره نسبتا روشن مشاهده می شود. محققان دانشگاه ملی استرالیا توانستند اسرار ارتباط این سیاره و ستارهاش را پس از مشاهده اینکه هر دو در فاصله ۱۰۰ سال نوری از زمین واقع شدهاند، کشف کنند. تحلیلهای بیشتر نشان داد که این دو جسم با یکدیگر حرکت میکنند و به هم وابسته هستند.
دکتر سایمون مورفی از دانشگاه ملی استرالیا گفت:« کاملا شگفت زده شدیم که سیاره ای با این جرم کم در این فاصله دور از ستاره مرکزی پیدا می کنیم.» جرم سیارات گازی نسبت به حجم آنها کم است. دکتر مورفی گفت: « امکان ندارد که نحوه شکل گیری این سیاره مثل سیارات سامانه خورشیدی ما، از یک قرص بزرگ گرد و غبار، بوده باشد.» در عوض محققان تصور می کنند که این منظومه دوتایی در سالهای نسبتا اخیر (۱۰ الی ۱۵ میلیون سال پیش) شکل گرفتهاند و اینکه آنها از یک رشته گاز شکل گرفتهاند که آنها را در یک جهت میکشاند. در مقایسه منظومه شمسی ۴٫۵ میلیارد سال قبل شکل گرفته است. جزئیات بیشتر این پژوهش در نشریه Monthly Notices of The Royal Astronomical Society منتشر شده است.
- ۹۴/۱۱/۰۹