درخشان ترین کهکشان ِ مشاهده شده، در حال تکه پاره شدن!
اخترشناسان دریافته اند که یکی از درخشان ترین کهکشان های شناخته شده جهان که در فاصله ۱۲.۵ میلیارد سال نوری از ما قرار دارد درحال تکه پاره شدن است. به گفته آنها سیاهچاله ای عظیم در مرکز کهکشان سرمنشا این تحولات است.
به گزارش دنفر به نقل از BBC ، سیاهچاله واقع در کهکشان موسوم به W2246-0526 چنان قدرتمند است که باعث به حرکت درآمدن گاز و غبار در سراسر کهشکان می شود. این کهکشان در سال ۲۰۱۵ با استفاده از داده های تلسکوپ فضایی وایز ناسا (Wide-Field Infrared Survey Explorer) شناسایی شد. اکنون یک مطالعه تازه که در مجله ی “Astrophysical Letters“منتشر شده نتیجه گیری می کند که این کهکشان در حال تکه پاره شدن است.
روبرتو آصف از دانشگاه دیهگو پورتالس در شیلی گفت: « انرژی ذرات نور رسوب کرده در گاز و غبار کهکشان چنان شدید است که باعث عقب زدن گاز در همه جهات می شود.» این کهکشان حاوی انرژی فوق العاده ای است و محققان آن را به دیگ آب جوشی که از یک راکتور اتمی حرارت بگیرد تشبیه می کنند. علت، وجود یک سیاهچاله عظیم در وسط کهکشان است. نیروی گرانش آن چنان زیاد است که تاثیری تکان دهنده بر همه مواد و گازهای اطراف دارد.
البته همه این مواد جذب سیاهچاله نمی شود، در عوض این مواد تشکیل دهنده قرص برافزایشی (accretion disk) نوعی هاله از جنس گاز و سایر مواد را تشکیل می دهد. همین قرص است که باعث درخشش فوق العاده کهکشان می شود و تلاطم فوق العاده ای در سراسر کهکشان ایجاد می کند. نور ساطع شده از این کهکشان معادل ۳۰۰ تریلیون (۳۰۰ هزار میلیارد) ستاره است. برای مقایسه یک کهکشان معمولی مثل راه شیری حاوی چند صد میلیارد ستاره است. معلوم نیست که گازی که زیر فشار امواج سیاهچاله عقب رانده می شود نهایتا کهکشان را ترک خواهد کرد یا توسط سیاهچاله بلعیده خواهد شد. اگر این گاز کهکشان را ترک کند، اخترشناسان قادر به مشاهده مستقیم قرص برافزایشی که هم اکنون زیر غبار پنهان است خواهند بود.
- ۹۴/۱۱/۰۱