نادر انقطاع
دکتر نادر انقطاع استاد مهندسی برق، سیستم ها و مهندسی زیستی دانشگاه پنسیلوانیا است که پس از اخذ مدرک کارشناسی از دانشکده فنی دانشگاه تهران، مدارک کارشناسی ارشد و دکتری خود را از دانشگاه فناوری کالیفرنیا (Coltech) اخذ کرد. پروفسور انقطاع یکی از مهمترین شخصیت های علمی جهان در زمینه فرا مواد( متامتریال) است که ترکیبی از فیزیک، مهندسی و نانوفناوری برای خمش و دستکاری امواج به شیوه ای است که مواد طبیعی قادر به آن نیستند.
به گزارش دنفر، دکتر انقطاع بتازگی در ۱۷ آگوست ۲۰۱۴ در سمیناری در پکن با حضور بزرگان اتحادیه بین المللی علوم رادیویی (URSI) و نانو موفق به دریافت مدال طلای «بالتازار ون در پول» شد. مراسم اهدای این جایزه هر ۳ سال یک بار برگزار می شود و این مدال به دانشمندان برجسته ای داده می شود که دستاوردهای آنها سهم چشمگیری در علم طی شش سال اخیر داشته باشد. این جایزه در واقع یادبود پروفسور بالتازار ون در پول، فیزیکدانی است که سالیان سال همکاری نزدیکی با اتحادیه بین المللی علوم رادیویی داشت.
پروفسور “نادر انقطاع” این جایزه را که بالاترین جایزه اتحادیه بین المللی علوم رادیویی است به دلیل سهم و ابتکارات پیشگامانه در نظریه الکترومغناطیسی و کاربردهای مواد کامپوزیتی، فرامواد و اوپتیک نانومقیاس، تصویربرداری و سنجش زیست الهام و نانومدار اوپتیکی بر پایه مواد دریافت کرده است. اتحادیه بین المللی علوم رادیویی، یک سازمان غیر دولتی و غیر انتفاعی است تحت نظر شورای بین المللی علوم است. این سازمان مسئول تحریک و هماهنگ سازی مطالعات، تحقیقات، کاربردها، تغییرات علمی و ارتباطات در زمینه علوم رادیویی است.
در سال ۲۰۰۶، پروفسور انقطاع و همکاران وی در دانشگاه پنسیلوانیا، شیوهای را پیشنهاد کردهاند که با استفاده از آن می توان با فناوریهای موجود، اجسام را تا حد زیادی غیر قابل رویت کرد. این یافته میتواند ایده نامرئی کردن اشیاء را که تا چندی پیش تنها در سطح داستانهای علمی- تخیلی مطرح بود تا حد زیادی عملی کند. به اعتقاد فیزیکدانان این روش کاربردهای متعددی در مخفی کردن و استتار اجسام خواهد داشت. از این فناوری همچنین می توان در زمینه های دیگر نظیر تولید موادی که از برق زدن و درخشش اجسام جلوگیری می کنند استفاده کرد. یک کاربرد دیگر این روش نامرئی کردن ماهواره ها در فضاست. به موجب این دستاورد نام این استاد ایرانی در فهرست ۵۰ شخصیت برتر علم و فناوری دنیا برگزیده مجله علمی “Scientific American” قرار گرفت.
نادر انقطاع (متولد ۸ اکتبر، ۱۹۵۵ در چهارراه عزیزخان، خیابان حافظ تهران) دانشمند ایرانی-آمریکایی است. او مدرک لیسانس خود را از دانشگاه تهران دریافت کرد،سپس برای تحصیلات تکمیلی ایران را ترک کرد و فوق لیسانس و دکتری خود را در دانشگاه فناوری کالیفرنیا گذراند. وی هم اکنون استاد ندویل رمسی در دانشگاه پنسیلوانیا در فیلادلفیا، پنسیلوانیا، ایالات متحده امریکا است و با دانشکدههای مهندسی برق و سیستمها، مهندسی پزشکی، فیزیک و نجوم نیز همکاری دارد. او از سال ۱۹۷۸ به امریکا مهاجرت کرد.
ر انقطاع از پیشتازان رشته نانو تکنولوژی در جهان محسوب میشود. تحقیقات او در زمینه متامواد و نقش نور در نانو تکنولوژی، بر رشتههای متعددی از نجوم و علوم کامپیوتر گرفته تا پزشکی و فنون ارتباطات تأثیر گذاشته است. او مشارکتهای مهمی در زمینههای متامواد، اپتیک تبدیل، اپتیک پلاسما، نانوفوتونیک، فوتونیک گرافین، نانومواد، اپتیک نانوسکیل، نانو آنتنها و آنتنهای مینیاتوری انجام داده است. او همچنین عضو انجمن فیزیک امریکا، انجمن اپتیک آمریکا، جامعه امریکایی علوم پیشرفته و انجمن بین المللی مهندسی اپتیک است.
مهمترین جوایز دریافتی دکتر انقطاع : جایزه محقق جوان بنیاد علوم ملی امریکا(۱۹۸۹) فلوی مؤسسه مهندسان برق و الکترونیک، (۱۹۹۶)، جایزه جرج هیلمیر برای تحقیق برتر(۲۰۰۸) ،جایزه الکترومغناطیس مؤسسه مهندسان برق و الکترونیک(۲۰۱۲) ،جایزه بنجامین فرانکلین در زمینه “طراحی، ابتکار و حل مشکل چشم گیر در مهندسی برق(۲۰۱۳) و مدال طلای بالتازار ون در پل اتحادیه جهانی علوم رادیویی (۲۰۱۴) میباشند.
- ۹۴/۱۰/۰۶